Waar je op moet letten bij live muziek op je huwelijk

Wil je jouw huwelijk een festival feel meegeven, of wil je net een authentieke sfeer creëren? Live muziek is de way to go! Je hebt namelijk heel wat opties: een muziekband, coverband, een zanger(es) met akoestische begeleiding, piano, … Keuze genoeg! Maar waar moet je nu op letten als je kiest voor live muziek? Wij lijsten een aantal veel gemaakte fouten op, en geven je de nodige tips!

Hoera voor live muziek!

Waarom zou je nu eigenlijk kiezen voor live muziek? Wel, het is heel persoonlijk. Met een band of andere live artiest kies je voor jouw stijl, op een interactieve manier. Het is nét dat tikkeltje meer om de juiste sfeer te creëren. Met een live artiest benadruk je je eigen stijl, omdat je kiest voor muziek die echt bij jullie als koppel past. En da’s eigenlijk onbetaalbaar, toch?

De muziekkeuze

Nu, dat wil niet zeggen dat jij elk nummer kiest. Jij kiest de artiest, en de artiest kiest welke muziek er gespeeld wordt. Het is belangrijk om dat in je achterhoofd te houden. Het wil niet zeggen dat je een live optreden hebt, dat je ook elk nummer kan bepalen. De keuze voor de juiste artiest is dus super belangrijk. En dan is het een kwestie van vertrouwen, en van de juiste afspraken te maken.

Vertrouw erop dat de band of artiest die je kiest wel de juiste sfeer kan creëren. Maak anderzijds afspraken over welke richting je uit wil gaan, en wat er op dat gebied allemaal mogelijk is. Zo is iedereen tevreden. Je kan altijd aangeven welke nummers voor jou een betekenis hebben, maar houd er rekening mee dat je samen met een artiest ook een setlist boekt.

De geluidslimieten

Live muziek klinkt het best als het luid genoeg staat. Dat is zeker. Toch moet je altijd rekening houden met de geldende geluidslimieten. Huur je een DJ of zorg je zelf voor de muziek? Dan is het makkelijker om je hieraan te houden. Een live band met gitaar en drumstel, bijvoorbeeld, is al minder makkelijk te controleren. Zorg er dus voor dat je je bewust bent van de geldende limieten, en dat deze duidelijk gecommuniceerd worden naar de band of artiest die je boekt.

Er zijn heel wat voorschriften, dus als je later geen problemen wilt, is het ook best om je daar gewoon aan te houden. En op zich is dat geen probleem. De muziek staat zeker nog luid genoeg. De sfeer blijft dus verzekerd, als je op voorhand de juiste afspraken kunt maken. Je investeert in je muziek, en je wilt dus ook het juiste effect, en dat is zeker mogelijk!

De timing

Net zoals bij veel andere aspecten van je huwelijk is timing bij live muziek alles! Dat wil natuurlijk zeggen dat je geboekte artiest op tijd begint, maar ook dat je de gepaste muziek voorziet voor elk moment van de dag. Een rockconcert tijdens de ceremonie is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee. Een pianostuk tijdens het avondfeest is waarschijnlijk ook geen topper. Zorg voor stevige muziek voor je avondfeest, met een partystarter om te beginnen. Denk ook aan je diner en je receptie. Het is heel fijn om een leuk achtergrondmuziekje te horen tijdens ‘t eten, maar dansmuziek is uit den boze.

Zorg er dus voor dat de muziek past bij de setting, op elk moment van de dag. Jij kiest de stijl, maar altijd met die timing (en je gasten) in het achterhoofd. Daar maak je best een overzichtelijke planning voor. Zo krijg je een mooi overzicht over de dag, en kun je makkelijker beslissen over de muziek die je wilt spelen.

De locatie

En ook de plek waar de muziek gespeeld zal worden is heel belangrijk. Live muziek klinkt niet overal even aangenaam. Daarom moet je de juiste plek kiezen om de muziek echt tot z’n recht te laten komen. De geluidsverspreiding en akoestiek is super belangrijk, maar ook de afstand die je gasten moeten afleggen van de bar tot de dansvloer. Dat bespreek je best met iemand die er wel wat van af weet. Gelukkig hebben de meeste locaties en de artiesten zelf hier wel al voldoende ervaring in. Luister dus zeker naar hun voorstellen.

Het is ook belangrijk dat je live artiest voldoende tijd heeft om allerlei zaken op te zetten en eventueel te testen. Ook dat regel je best op voorhand met de locatie waar je trouwfeest door zal gaan. Houdt daarbij rekening met het aantal instrumenten, het type muziek, allerlei benodigdheden, … Zorg er zeker voor dat er ook nog voldoende ruimte over is voor je gasten om te dansen. Ahja, want op de beste live muziek worden de beentjes goed los geschud!

Het materiaal

De artiest die je boekt zorgt zelf natuurlijk voor heel wat materiaal. Maar wat als je bijvoorbeeld tijdens de ceremonie buiten muziek wilt? Dan heb je waarschijnlijk extra versterking nodig. Hoe wordt dit afgesproken? Ook dat bekijk je best alvorens je grote dag er is. Bespreek de oppervlakte, het doel, enzovoort. Zo krijgt je live artiest of band een goed beeld van wat er zeker nodig is. Bespreek duidelijk of zij zelf alles voorzien, of als jij nog voor bepaalde dingen moet zorgen.

Spreek dit ook af met de verantwoordelijke van de locatie. Waarschijnlijk zijn er ter plaatse al heel wat belangrijke zaken aanwezig, die jij misschien zelfs gratis kan gebruiken. Zo hoef je ze niet meer apart te huren, en kun je je geboekte artiest of band ook geruststellen.

En dat zijn onze tips als het neerkomt op live muziek. Het lijken misschien simpele tips, maar experten geven aan dat dit toch vaak voor problemen zorgt. Houd daarom deze tips zeker in je achterhoofd als je denkt aan live muziek op je huwelijk.

Aanbevolen bedrijven relevant aan Trouwen

Trouwkostuum aanbieding

Bij de Trouwpakken outlet Bruidsmode Hasselt hebben we een uitgebreide collectie blauwe trouwkostuums tegen lage prijzen! Ontdek de mogelijkheden zoals een trouwkostuum aanbieding op onze website. Je zal er ook een unieke collectie herenschoenen outlet vinden.

Coverband

Wil je een band huren die covers brengt voor je huwelijk, verjaardag, bedrijfsfeest of party? Dan zit je hier goed! Atomika maakt van je feest een onvergetelijke ervaring, het is een stevige coverband maar ze brengen ook eveneens pop en disco covers die jou party laat knallen

trouwfeest dj

DJ Trouwfeest – huwelijksfeest gezocht? De trouwfeest DJ verzorgt U feest in stijl. Kies voor een professioneel diskjockey.

Trouwfotograaf

Proficiat met jullie huwelijksplannen. Als jullie op zoek zijn naar een huwelijksfotograaf om jullie mooiste dag vast te leggen, dan zit je helemaal goed. Een huwelijk vraagt veel voorbereiding, en de fotograaf kunnen jullie bijna van jullie to-do-lijstje schrappen. Samen met mijn vriendin, zorg ik ervoor dat jullie dag voor eeuwig wordt vastgelegd. Elk huwelijk is uniek. Met oog voor detail, creativiteit en een juiste portie humor, zorgen wij voor een onvergetelijke en prachtige herinnering.

DJ Trouwfeest inhuren

DJ Trouwfeest Tom Cosyns verzorgt u huwelijksfeest stijlvol. Met meer dan 50 trouwfeesten per jaar is DJ Tom één van de meest geboekte feest DJ’s in Vlaanderen. De muziek is zeer bepalend om tot een geslaagd feest te komen, laat dit dan ook over aan Trouwfeest DJ Tom. Hij is een Professionele All Round DJ met 30 jaar ervaring in het draaien van trouwfeesten en andere dansgelegenheden. Tom is ook resident DJ van Moose Bar Vlaanderen, hij draaide dit jaar ook op Tommorowland!