Muziek op je trouwfeest of trouwreceptie,

Muziek speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in het leven van mensen. Op allerlei gelegenheden wordt er dan ook vaak muziek gemaakt, bijvoorbeeld om de sfeer te veraangenamen. Belangrijks gebeurtenissen in het leven van een mens worden vaak ook vergezeld van muziek die een zekere betekenis voor deze persoon heeft. Denk hierbij maar eens aan een trouwerij. Op deze grote dag in het leven van twee mensen die elkaar hun liefde willen verklaren, speelt muziek in de regel dan ook een erg voorname rol. Om die reden is het dan ook zaak om de juiste, maar zekere ook een betaalbare, vorm van muziek te regelen.

Waarom muziek op een trouwerij?

Voor een koppel dat wil vieren dat ze elkaar zojuist het jawoord hebben gegeven, kunnen bepaalde liedjes of muziekstukken een extra betekenis hebben, bijvoorbeeld omdat ze het op hun eerste date hebben gehoord, het gespeeld werd toen ze elkaar voor het eerst kusten of gewoon omdat een lied hun leven samen op een prachtige manier beschrijft. Het zal je verbazen hoeveel bepaalde nummers zijn zo in zijn gebakken in het leven van bepaalde mensen. Er zijn zelfs een heleboel muziekstukken die door de meeste mensen al worden herkend op het ogenblik dat er slechts een paar begintonen te horen zijn.

Een van de meeste bekende muziekstukken is wellicht de Bruidsmars. Zodra de eerste noten in worden gezet, zal vrijwel iedereen direct weten dat een bruid haar opwachting maakt en dat er een bijzondere ceremonie te wachten staat. Voor een bruidspaar kunnen echter nog een heleboel andere nummers belangrijk zijn om hun bruiloft extra op te luisteren. In een heleboel gevallen zal bijvoorbeeld het nummer dat gespeeld wordt tijdens de openingsdans door het kersverse echtpaar op het trouwfeest.

Muziek is universeel

Niet alleen in ons land wordt gebruik gemaakt van muziek om bijvoorbeeld een ceremonie of feest, zoals dus ook een trouwerij, op te luisteren en een bijzondere sfeer te geven. Mensen over heel de wereld zullen belangrijke momenten in hun leven namelijk erg vaak met een bepaalde vorm van muziek omringen. Uiteraard zal de muziekstijl van land tot land, en zelfs van plaats tot plaats, sterk uiteen kunnen lopen en kan de betekenis van de gebruikte muziek eveneens sterk verschillen.

Over heel de wereld wordt er op trouwerijen vaak op een traditionele manier muziek gemaakt. In een heleboel gevallen zal dan ook de trouwerij en de daarbij gebruikte muziek nauw samenhangen met de plaatselijke gebruiken en de cultuur. In nagenoeg alle gevallen zal muziek echter een manier zijn om een stijlvolle of feestelijke sfeer te creëren. In bepaalde culturen echter zal de muziek ook een religieuze- of een spirituele betekenis hebben en bijvoorbeeld worden gebruikt om voorouders, goden of geesten gunstig te stemmen zodat het bruidspaar een gelukkig huwelijk tegemoet kan zien.

Als je, om welke reden dan ook, een speciale muziekstijl wilt gebruiken tijdens de voltrekking van de huwelijksplechtigheid of het trouwfeest, dan dien je dit natuurlijk vooraf goed met je partner te bespreken. Ook is het verstandig om eventuele muzikanten op tijd in te huren en eventuele prijsafspraken duidelijk vast te leggen op papier. Soms het zelfs nodig dat je je voor de grote dag gaat voorbereiden op een bepaalde ceremonie of een ritueel en kan het dus nodig zijn dat je ook al bekend bent met de muziek die er dan gespeeld gaat worden. De kosten van traditionele muziek uit andere landen of culturen kunnen overigens behoorlijk hoog oplopen. Denk maar eens aan de kosten die je dient te maken voor muzikanten die je uit een ander land over moet laten komen, bijvoorbeeld omdat je in ons land niemand kunt vinden die dit voor je kan, of wil, doen.

Traditionele bruiloftsnummers en persoonlijke favorieten

Er bestaat een reële kans dat je niet alleen bekend zult zijn met de Bruidsmars, maar eveneens met een aantal andere nummers die vrij frequent worden gespeeld op bruiloften, zoals de Canon van Pachelbel (ook wel bekend als Canon in D). Ondanks dat dit echt traditionele muziek is voor een trouwerij, zijn er eigenlijk geen vaste regels en ben je volledig vrij om de muziek volledig aan te passen aan je persoonlijke favorieten, en die van je partner natuurlijk. Zelfs op het moment dat je een beperkt budget beschikbaar hebt voor je bruiloft, dan kun je zonder problemen een aantal traditionele stukken opnemen in een modern trouwfeest. Je trouwdag is namelijk de ultieme manier om uiting te geven aan je liefde en het leven te vieren. Dior middel van de muziekkeuze kun je prima weergeven hoe jullie als kersvers echtpaar in het leven staan.

Hoe kun je geld besparen voor de muziek op een trouwplechtigheid?

Er zijn een breed scala aan mooie muziekstukken en mogelijkheden beschikbaar die je kunt gebruiken bij het plannen van de muziek je trouwfeest, terwijl je toch maar een beperkt budget te besteden hebt. Om je een beetje op weg te helpen hebben wel een aantal ideeën verzameld waarmee je aardig wat euro’s kunt besparen op de muziek voor de trouwceremonie.

Vraag een vriend of familielid de muziek te verzorgen

Waarschijnlijk zullen er in je directe omgeving vast wel één of meerdere personen rondlopen die muzikaal aan zijn gelegd. De meeste van hen zouden zich dan ook vereerd voelen om te mogen zingen, of een muziekinstrument te bespelen, tijdens je huwelijksplechtigheid. Hun persoonlijke bijdrage zal absoluut een bijzondere toegevoegde waarde hebben en veel voor je kunnen betekenen op deze grote dag in je leven.

Schakel een muziekstudent in

Om te besparen op de kosten van de muziek op je trouwerij kun je je licht ook eens werpen op de lokale muziekschool of andere muziekopleiding bij je in de buurt. Wellicht zijn er één of meerdere studenten die bereid zijn om tegen een geringe vergoeding de muziek op je trouwerij te verzorgen. Een heleboel beginnende muzikanten zullen immers staan te springen om in het openbaar een optreden te mogen geven en tevens wat extra geld te verdienen. Studenten zijn echter nog geen beroepsmuzikanten en kunnen je dus in de regel een voordeliger tarief aanbieden (vaak zelfs minder dan de helft van de gage die je aan een professional zou moeten betalen). Niet alleen doe je hier zelf je voordeel mee, maar ook help je de betreffende student(en) een handje om hun studie te betalen en rond te komen.

Kies een solomuzikant

Op een bruiloft is het niet altijd nodig om een helboel muzikanten te laten spelen. In de regel kan een solomuzikant ook veel indruk maken als hij, of zij, op een pakkende manier een muziekstuk ten gehore kan brengen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een muziekinstrument dat je persoonlijk erg aanspreekt, of dat een bijzondere betekenis voor je heeft. Het instrument kan, samen met het gespeelde nummer, vaak een heleboel duidelijk maken over het bruidspaar en welke symboliek zij in hun relatie willen leggen. Op die manier kun je je trouwerij nog onvergetelijk maken en soms zelfs je gasten tot tranen toe roeren.

Het is bekend dat een solo-instrument in veel gevallen een elegante touch weet toe te voegen aan een huwelijksplechtigheid. Vaak wordt voor een solomuzikant gekozen als er sprake is van een speciale binding met het instrument en er dient te worden op de kosten. Veel solomuzikanten vragen namelijk minder gage dan bijvoorbeeld een groter muziekgezelschap. Op het ogenblik dat je kies voor live muziek op je trouwerij dan is een solomuzikant een prima optie. Ongeacht of je één muzikant vraagt, of een groter muziekgezelschap, het is altijd aan te bevelen om van tevoren een soundcheck uit te voeren op de plaats van de ceremonie om zo te controleren of het geluid de juiste sfeer weet te creëren.

Laat live muziek achterwege om kosten te besparen

Op het ogenblik dat je werkelijk niet voldoende geld te besteden hebt om live muziek te kunnen spelen tijdens de huwelijksceremonie, dan bestaat er gelukkig nog een prima alternatief. Je kunt immers zelfs een aantal van je favoriete nummers downloaden op een USB-stick of cd en deze gebruiken om de trouwplechtigheid extra op te luisteren. Uiteraard kun je ook heel goed live muziek en gedownloade nummers samenbrengen tijdens een dergelijke ceremonie. Op die manier kun je het geheel een nog persoonlijke uitstraling mee geven.

Hoe kun je geld besparen voor de muziek op een trouwfeest?

Niet alleen tijdens de voltrekking van je huwelijk kan muziek een grote rol spelen, maar zeker ook op het feest dat je daarna vast en zeker met familie en vrienden groots gaat vieren. De kosten van de muziek op je trouwfeest kan echter ook een aardig stempel drukken op het budget dat je voor deze dag te besteden hebt en om die reden hebben we ook voor dit doel wat alternatieve oplossingen en bespaartips op een rijtje gezet.

Huur een DJ in plaats van een live band

Hoewel een live band een bepaalde verfijning zal geven aan je trouwfeest en je gasten prima zal vermaken, zullen de meeste gasten tegenwoordig ook geen enkele moeite hebben om te genieten van de show van een goede DJ’s. Van dit gegeven kun je dan ook prima profiteren omdat een DJ aanzienlijk minder hoeft te kosten, dan het inhuren van een live band. Behalve als je met een band erg gunstige afspraken kunt maken, of per se live muziek op je trouwfeest wilt hebben, dan kun je zonder schroom een DJ de muziek laten verzorgen en de, doorgaans veel duurdere muzikanten achterwege laten.

Vraag een vriend als DJ

Op het ogenblik dat je iemand kent die een brede kennis en interesse in muziek heeft, dan kun je deze persoon wellicht vragen om de muziek te verzorgen op je trouwfeest. Met een beetje geluk beschikt hij, of zij, ook nog over een flinke verzameling cd’s of andere muziekdragers. Sommige mensen zullen een dergelijke kans met beide handen aangrijpen en de ceremoniemeester met plezier de helpende hand bieden, bijvoorbeeld omdat ze zich liever niet op de dansvloer wagen. Door de rol van DJ op zich te nemen, kunnen ze zonder schroom toch met muziek en het feestgedruis bezig zijn, zonder een flater te slaan tijdens het dansen. In het meest gunstige geval zal deze vriend bereid zijn om gratis de muziek te verzorgen op dit belangrijke feest, of er hooguit een kleine onkostenvergoeding voor willen ontvangen. Het enige waar je wellicht nog wel voor moet zorgen, is de huur de apparatuur als deze niet aanwezig is op de locatie waar je je trouwfeest organiseert.

Een minder bekende DJ inhuren

In de meeste gevallen heb je niet voldoende budget om een wereldberoemde DJ, zoals Tiesto, in te huren om je huwelijksfeest van de nodige muziek te voorzien. Het is zelfs mogelijk dat je budget je niet eens in staat zal stellen om probleemloos een professionele DJ te vragen om de muzikale leiding te nemen gedurende je trouwfeest. In dat geval zou je iemand in kunnen huren die minder bekend, of zelfs helemaal nieuw, is in de wereld van de DJ’s. Zodra een DJ immers naam begint te maken in deze branche, hoe meer je voor zijn, of haar, diensten moet gaan betalen. Uiteraard is het wel aan te bevelen om een DJ in te huren die wel wat ervaring heeft met het draaien op een bruiloftsfeest, en dus dat je geen proefkonijn bent voor diens muzikale experimenten. Om die reden is het prettig als de DJ in kwestie je ten minste één aanbeveling kan tonen van een bruiloft, of ander belangrijk feest, waar hij, of zij, verantwoordelijk is geweest voor de muzikale omlijsting.

Geen band of DJ tijdens de receptie

Over het algemeen is er geen goede reden aan te voeren om tijdens je huwelijksreceptie een live band of een DJ aan het werk te zetten. De meeste gasten op deze receptie zullen immers druk met elkaar in gesprek zijn, terwijl ze van de geserveerde hapjes en drankjes genieten. De meeste van hen zullen zelfs niet eens weten wat ze missen. Om die reden kun je vooraf beter nagaan of het mogelijk is om op de locatie, waar je huwelijksfeest wordt gehouden, om wat achtergrond muziek aan te zetten. Later op de avond, als het echte feest is begonnen, dan kan een live band of DJ de muziek weer overnemen.

Onderhandelen is essentieel om geld te kunnen besparen

Wanneer je ruim voor de grote dag al een DJ in gaat huren, kun je in de meeste gevallen een deal maken waarbij je wat voordeel kunt bedingen. Daarnaast kun je bij de DJ navragen of deze wellicht nog een aantal extra’s te bieden heeft, zoals een lichtshow of het gebruik van een rookmachine. Je kunt, door deze extra’s achterwege te laten, wellicht een korting krijgen op de prijs en dat is uiteraard mooi meegenomen als je je budget goed in het oog moet houden.

Download je eigen muziek

Er geen mens op aarde die je persoonlijke muzieksmaak zo goed kent als jezelf. Wellicht dat je aanstaande man, of vrouw, een uitzondering vormt hierop, maar daar is dan ook echt alles mee gezegd. Het is om die reden dan ook prima mogelijk om zelf de muziek te regelen voor je huwelijksfeest. Op die manier ben je namelijk in staat om elk nummer of elke stijl die je leuk vindt te gebruiken. Je favoriete muziek kun je bovendien niet alleen rechtstreeks afspelen vanaf een afspeellijst op een muziekdrager, maar ook een vriend vragen om het beheer van de muziek voor zijn, of haar, rekening te nemen tijdens het feest. Het enige wat je je in dit geval wellicht moet doen is het huren van de juiste apparatuur om je favoriete muziek mee af te spelen op de feestlocatie.

Gasten betalen (een deel) van de kosten

De meeste koppels die gaan trouwen, zullen een lijst met cadeaus opstellen die ze het liefst willen ontvangen. Niet elk stel zit echter te wachten op cadeaus op hun huwelijksfeest, gewoonweg omdat ze al alles hebben omdat ze wellicht al enige tijd samenwonen. In dat geval kunnen de gasten een deel van de muziek voor je betalen. Voor dit doel kun je je gasten vragen om hun bijdrage in een enveloppe te steken of om deze op een bepaalde bankrekening te storting.

Door op deze manier te werk gaan, kun je wellicht wel die leuke live band inhuren voor je huwelijksfeest, of die bijzondere muzikant vragen om de trouwceremonie wat op te luisteren. Natuurlijk kun je het ook dan gewoon simpel houden en alleen geld besparen zodat je budget voor het trouwfeest, of de geplande huwelijksreis, wat groter kan worden. Natuurlijk moet je vooraf wel weten wat een band of een muzikant gaat kosten. Ook is het verstandig om over de gage die je moet gaan betalen van tevoren duidelijk afspraken te maken (en deze duidelijk op papier te zetten). Op die manier weet je exact waar je aan toe zult zijn en op welke punten je gasten eventueel financieel bij kunnen springen.

Conclusie

Muziek is iets heel persoonlijks, maar soms ook verbonden aan een bepaalde cultuur of traditie, en zegt vaak iets over de mensen die elkaar net het jawoord hebben gegeven. Het is dan vaak een uiting van blijdschap over het gesloten huwelijk en de nieuwe levensweg die twee mensen zijn ingeslagen. Dit wil overigens niet zeggen dat er vaste regels bestaan voor het gebruik van muziek op een trouwerij. In de regel zijn het de bruid en bruidegom die bepalen welke muziek er wordt gespeeld en door wie deze wordt verzorgd. Soms speelt echter wel de factor geld een belangrijke rol bij het maken van bepaalde keuzes ten aanzien van de muziek tijdens een trouwerij.

 

Maar zelfs op het moment dat je een bruiloft moet regelen met een erg beperkt budget, dan is het dikwijls niet nodig om de muziek volledig achterwege te laten. Muziek kan immers veel toevoegen tijdens de voltrekking van de huwelijksplechtigheid en op het trouwfeest daarna. Maar ook een elegante en stijlvolle huwelijksplechtigheid en een spetterend feest met geweldige muziek hoeft niet onnodig veel geld te kosten, mits je dit een beetje handig aan weet te pakken en één of meerdere van de bovenstaande adviezen en tips ter harte neemt. De mooiste dag van je leven zal door mooie en feestelijke muziek bovendien op een schitterende manier worden omlijst. Later zul je dan ook met blijde gevoelens terugdenken aan deze dag telkens als je bepaalde nummers hoort die toen speciaal voor jou en je lief ten gehore werden gebracht. Op die manier zal de muziek die je kiest voor je trouwerij een belangrijke bijdrage leveren aan de vorming van een mooie herinnering aan één van de meest speciale dagen in je leven.

Door handig gebruik te maken van de eerder genoemde tips en adviezen, kun je gelukkig elke bruiloft, zeker op muzikaal gebied, tot een ware happening maken. De kosten die je voor de muziek dient te maken, zullen echter binnen de perken kunnen blijven zonder dat de sfeer en het plezier die dag eronder te lijden hebben. Samen met je partner kun je van deze dag er dan ook eentje maken om nooit te vergeten zonder daarna nog maanden op een houtje te moeten bijten vanwege de hoge rekening van een live band of een DJ. Een ​​budgetvriendelijke bruiloft heb je nu immers binnen handbereik en dat is altijd erg prettig om te weten.

Uiteraard kun je ook zelf, of samen met je aanstaande, familie en/of vrienden, even gaan brainstormen om erachter te komen op welke punten je eventueel nog meer kunt besparen, als het gaat om de verzorging van de muziek op je trouwerij. Misschien dat er in je omgeving wel een aantal mogelijke oplossingen voor handen zijn die alleen in jou specifieke geval een uitkomst kunnen bieden. Zo kennen sommige mensen een bekende artiest erg goed en weten hem, of haar, over te halen om (een gedeelte van) de muziek tijdens hun huwelijksplechtigheid en/of hun trouwfeest te verzorgen. Zelfs als je daar een kleine vergoeding voor moet betalen, dan heb je toch mooi een bijzondere touch aan je huwelijksdag kunnen geven door deze muzikale gast uit te nodigen.

 

Aanbevolen bedrijven relevant aan Trouwen

Trouwkostuum aanbieding

Bij de Trouwpakken outlet Bruidsmode Hasselt hebben we een uitgebreide collectie blauwe trouwkostuums tegen lage prijzen! Ontdek de mogelijkheden zoals een trouwkostuum aanbieding op onze website. Je zal er ook een unieke collectie herenschoenen outlet vinden.

Coverband

Wil je een band huren die covers brengt voor je huwelijk, verjaardag, bedrijfsfeest of party? Dan zit je hier goed! Atomika maakt van je feest een onvergetelijke ervaring, het is een stevige coverband maar ze brengen ook eveneens pop en disco covers die jou party laat knallen

DJ huwelijksfeest

DJ Trouwfeest – huwelijksfeest gezocht? De trouwfeest DJ verzorgt U feest in stijl. Kies voor een professioneel diskjockey.

Trouwfotograaf

Proficiat met jullie huwelijksplannen. Als jullie op zoek zijn naar een huwelijksfotograaf om jullie mooiste dag vast te leggen, dan zit je helemaal goed. Een huwelijk vraagt veel voorbereiding, en de fotograaf kunnen jullie bijna van jullie to-do-lijstje schrappen. Samen met mijn vriendin, zorg ik ervoor dat jullie dag voor eeuwig wordt vastgelegd. Elk huwelijk is uniek. Met oog voor detail, creativiteit en een juiste portie humor, zorgen wij voor een onvergetelijke en prachtige herinnering.

trouwfeest DJ

DJ Trouwfeest Tom Cosyns verzorgt u huwelijksfeest stijlvol. Met meer dan 50 trouwfeesten per jaar is DJ Tom één van de meest geboekte feest DJ’s in Vlaanderen. De muziek is zeer bepalend om tot een geslaagd feest te komen, laat dit dan ook over aan Trouwfeest DJ Tom. Hij is een Professionele All Round DJ met 30 jaar ervaring in het draaien van trouwfeesten en andere dansgelegenheden. Tom is ook resident DJ van Moose Bar Vlaanderen, hij draaide dit jaar ook op Tommorowland!