Bespaar niet op je dj

Verschillende trouwwebsites geven advies bij het plannen van je huwelijksfeest, en veel aandacht wordt hier besteed aan het budget (en dan vooral hoe je je daaraan kunt houden). Er staan heel wat nuttige tips tussen, maar soms wordt ook een kostenpost gesuggereerd waar ik niet op zou besparen. In dit artikel deel ik graag enkele inzichten.

Voor alle duidelijkheid: Work in Heels is niet van plan om een trouwwebsite te worden. Ik heb alleen een aantal huwelijksgerelateerde artikelen geschreven omdat veel van mijn lezers in een levensfase zitten waarin er al eens een huwelijk gepland moet worden. Mijn ervaringen geef ik graag mee aan mensen die dezelfde dingen als ik belangrijk vinden.

De bruidsjurk

Waarom niet besparen?

De bruidsjurk is een controversieel item, want ik weet dat heel veel trouwwebsites juist zeggen dat je hier gerust op kunt besparen. En dat zal ik zelfs niet volledig tegenspreken. Er zijn verschillende manieren om op een jurk te besparen. En er zijn ook verschillende redenen om hier op te besparen. Maar bovenal is er een vreselijk slechte reden om op een bruidsjurk te besparen. De slechtste reden om op een trouwjurk te besparen is “je draagt hem maar één keer, dat is zonde van het geld.”

Je draagt hem maar één keer, dat is zonde van het geld.

En dat wil ik tegenspreken. Niet dat je hem maar één keer draagt, dat klopt wel. De misvatting zit hem in het feit dat het aantal gedragen uren niet in verhouding staat tot de impact. Als er één kledingstuk is dat je je hele leven zal bijblijven, is het je trouwjurk. Hoe de stof viel, hoe je je voelde, hoe je partner naar je keek toen hij of zij je voor het eerst zag, hoe je jurk met je meebewoog tijdens het dansen,… Je trouwjurk is dan wel niet het belangrijkste aan je trouwdag, je zal wel aan alle kostbare herinneringen terugdenken met het beeld van jezelf in die jurk. Je zal de jurk dan misschien wel maar één dag dragen, maar je zal ontelbare dagen terugdenken aan die momenten. Je trouwdag is echt niet gedaan nadat de laatste noten op de dansvloer uitgestorven zijn. Het is een dag waaraan je hopelijk je hele leven met warmte en liefde aan zal terugdenken. In dat opzicht is je trouwjurk één van de kledingstukken die je het ‘langst’ zal dragen.

De voorpret van de trouwjurk

Een bruidsjurk kopen is een evenement op zich, en maakt deel uit van de voorpret. Net zoals je trouwdag niet afgelopen is na dag in kwestie, beginnen de mooie herinneringen ook al van ver voor die ene bijzondere dag. De voorpret van het uitzoeken van een trouwjurk maakt integraal deel uit van de feestelijkheden. Het uitzoeken van mijn eigen trouwjurk en het uitzoeken van de trouwjurk van een hartsvriendin zijn momenten die ik nooit zal vergeten. Het is in niets te vergelijken met een gewoon dagje shoppen. Jezelf of iemand anders in al die mooie creaties zien is een unieke belevenis. Dit doe je normaal gezien maar een enkele keer in een mensenleven, tenzij je een celebrity bent die wekelijks op de rode loper staat. Hilariteit en bewonderende blikken bij jezelf en bij je entourage zijn verzekerd op die bijzondere shopsessie!

Toch besparen op je trouwjurk?

Er zijn natuurlijk wel goede redenen om te besparen op je trouwjurk, en dan zijn er verschillende interessante opties voorhanden.

Redenen om op een jurk te besparen

  • Je vindt een bruidsjurk niet belangrijk
  • Je kan het geld niet missen
  • Je vindt het niet belangrijk om de jurk achteraf te houden

Manieren om op een jurk te besparen

  • Koop een tweedehands jurk
  • Huur een jurk
  • Ga naar een bruidsjurken outlet
  • Koop een jurk buiten het trouwjurkengamma (bijv. avondjurk)
  • Koop een nieuwe bruidsjurk en verkoop hem achteraf

Afhankelijk van de reden waarom je wilt besparen op een jurk, is de ene optie interessanter dan de andere. Als je een bruidsjurk niet belangrijk vindt kan het een goed idee zijn om buiten de klassieke paden te kijken. Als je wel een klassiek wit trouwkleed wilt, maar het geld niet kan missen, kan je ervoor opteren om een jurk te huren, naar een outlet te gaan, of een tweedehandsjurk aan te schaffen. De mogelijkheden zijn dan kleiner, maar ze zijn er wel. Wil je graag een nieuwe trouwjurk kopen bij een bruidsboetiek, maar toch geld besparen, dan kan je ook achteraf de jurk verkopen. Wil je geen traditioneel trouwkleed, dan kan je eventueel naar avond- of cocktailjurken zoeken, die meestal een stuk voordeliger uitvallen.

Bestel je trouwjurk niet online

Ik raad je in elk geval af om op dubieuze websites een trouwjurk te bestellen. Een bruidsjurk van €100 op AliExpress lijkt misschien een koopje, maar blijkt het achteraf allerminst te zijn. Weet dat de foto’s die ze gebruiken op zulke websites foto’s zijn van de catalogus van het officiële bruidslabel, en dat ze de jurk vervolgens namaken. Niet alleen is dit creatieve diefstal, je weet ook niet in welke omstandigheden de jurk gemaakt wordt. Het idee dat je jurk misschien tot stand is gekomen door kinderarbeid, is niet het meest romantische plaatje om je mooie dag mee in te zetten. Het is ook belangrijk om te beseffen dat de jurk van goedkope en minderwaardige materialen zal gemaakt zijn. Die mooie handgemaakte kanten jurk op de foto zal in werkelijkheid een polyester exemplaar worden. Zijn er Swarovski-kristallen aan de jurk genaaid? Bereid je voor op plastiek parels die er met lijm aangeplakt zijn, en die er op le moment suprême gewoon kunnen afvallen. Waar je in een bruidsboetiek een jurk bestelt die mooi en soepel valt, en volledig naar je lichaam wordt aangepast, kan je dit niet verwachten van een jurk die je via een namaakwebsite bestelt. Het internet staat vol van horrorverhalen over jurken die toch niet aan de verwachting voldeden nadat ze thuis werden afgeleverd.

Een bruidsjurk komt niet zomaar aan zijn kostprijs. Daar zijn heel goede redenen voor. Wees dit in elk geval indachtig als je een goedkope online jurk wilt scoren.

2. De DJ

Waarom niet besparen?

Het internet en bruidsmagazines staan vol met goedkope alternatieven voor een DJ. Maak zelf een playlist, laat je experimentele neefje los met zijn mixapparatuur, laat mensen hun eigen verzoeknummertjes doorgeven en op een USB-stick afgeven,… Het zijn vooral recepten voor een catastrofale avond waarbij niemand op de dansvloer staat, er ongemakkelijke overgangen zijn in stijl en tempo, en waarbij er maar moeilijk ingespeeld wordt op de sfeer van het moment.

Honderden euro’s neertellen voor een DJ mag op dat moment wel een grote investering lijken, het valt in het niets als je een memorabele avond hebt waarbij er een feestje wordt gebouwd op de dansvloer waar mensen het er jaren later nog over hebben. Ik zou dus sterk afraden om te besparen op je DJ. Het bepaalt of je feest ‘op zijn gat valt’ na het dessert, of dat het startschot gegeven wordt voor een heerlijke avond waarbij jong en oud zich verliest in de feestelijkheden.

Doe in ieder geval onderzoek naar de DJ die je wilt inhuren. De beste referentie die je kan krijgen is een ander feest waar er een goede sfeer was en niemand van de dansvloer af geraakte. Kijk ook eens naar de website van de DJ in kwestie. Dit kan ook veel prijsgeven. Kijk naar de visie van de persoon, en kijk of er foto’s te vinden zijn. Zie je een persoon met een clownspruik in de micro staan praten? Dan moeten je alarmbellen afgaan. Je wilt niet met een ‘grappige’ DJ opgescheept zitten, die zichzelf zo hilarisch vindt dat er nauwelijks nog aan goede muziek gedacht wordt. Wil je een stand-up comedian op je trouw, dan kan je die nog altijd rechtstreeks inhuren. Daar heb je echt geen DJ voor nodig! Ook evenementen en feesten waar de DJ al gedraaid heeft zijn een goede indicatie van de stijl en aanpak van de DJ. Iemand die alleen op seniorennamiddagen in het rusthuis draait, zal misschien niet aan de verwachtingen van jullie technofeestje kunnen voldoen.

Denk dus goed na over je eigen verwachtingen, en het soort DJ dat daar het best bij aansluit. Een gesprek met de DJ in kwestie kan ook veel ophelderen. En geloof me, een goede DJ is elke euro meer dan waard!

Toch besparen op de DJ?

Is het budget toch te krap, dan kan je overwegen om de DJ maar voor een beperkte tijd te boeken. Misschien is het niet nodig dat hij of zij al aanwezig is tijdens de ceremonie, receptie en het avondfeest om de achtergrondmuziek in goede banen te leiden. Dan kan je eventueel overleggen om maar vanaf een bepaald uur te komen draaien. Houd er wel rekening mee dat een DJ zich moet verplaatsen naar jullie feest, en dat je niet kan verwachten dat hij of zij voor drie uurtjes naar de andere kant van het land rijdt.

Je kan er ook voor kiezen om de dansvloer ‘sober’ te houden. Wat lichteffecten zijn natuurlijk wel leuk op de dansvloer, maar een volledig pakket met opstijgende ‘mist’, een lasershow en confettibom is misschien wat overbodig. Bepaal je prioriteiten, en zorg dat de zaken waarvoor je wel kiest goed zijn.


 

Aanbevolen bedrijven relevant aan Trouwen

Trouwkostuum aanbieding

Bij de Trouwpakken outlet Bruidsmode Hasselt hebben we een uitgebreide collectie blauwe trouwkostuums tegen lage prijzen! Ontdek de mogelijkheden zoals een trouwkostuum aanbieding op onze website. Je zal er ook een unieke collectie herenschoenen outlet vinden.

Coverband

Wil je een band huren die covers brengt voor je huwelijk, verjaardag, bedrijfsfeest of party? Dan zit je hier goed! Atomika maakt van je feest een onvergetelijke ervaring, het is een stevige coverband maar ze brengen ook eveneens pop en disco covers die jou party laat knallen

DJ trouwfeest online

DJ Trouwfeest – huwelijksfeest gezocht? De trouwfeest DJ verzorgt U feest in stijl. Kies voor een professioneel diskjockey.

Trouwfotograaf

Proficiat met jullie huwelijksplannen. Als jullie op zoek zijn naar een huwelijksfotograaf om jullie mooiste dag vast te leggen, dan zit je helemaal goed. Een huwelijk vraagt veel voorbereiding, en de fotograaf kunnen jullie bijna van jullie to-do-lijstje schrappen. Samen met mijn vriendin, zorg ik ervoor dat jullie dag voor eeuwig wordt vastgelegd. Elk huwelijk is uniek. Met oog voor detail, creativiteit en een juiste portie humor, zorgen wij voor een onvergetelijke en prachtige herinnering.

DJ Trouw

DJ Trouwfeest Tom Cosyns verzorgt u huwelijksfeest stijlvol. Met meer dan 50 trouwfeesten per jaar is DJ Tom één van de meest geboekte feest DJ’s in Vlaanderen. De muziek is zeer bepalend om tot een geslaagd feest te komen, laat dit dan ook over aan Trouwfeest DJ Tom. Hij is een Professionele All Round DJ met 30 jaar ervaring in het draaien van trouwfeesten en andere dansgelegenheden. Tom is ook resident DJ van Moose Bar Vlaanderen, hij draaide dit jaar ook op Tommorowland!